Wednesday, 24 October 2012

my first pavlova

time balik rumah je tros plan nk wt pavlova ni..
aii mklom la kt umah sewa ne ade oven..
tgk blog2 mcm cntik je pavlova ni..
so dngn niat yg murni ni..hehhe sje je la try..
bila try brg die xde la mahal sgt..
if mahal pn jst sbb kos buah(strwberry,kiwi, bluebrry.) and whipping cream..mak aku beli pling kecik da rm8..yg besr sket mcm kotak susu bse tu..hrga rm 20 ++ tu je la kot..
myb bg org len xde la mahal kn..tp bg aku yg student ni..hehehhe mklom la xde income..

ok brg2 die..
4biji telur putih
3/4 cwn gula kastor
esen vanila
cuka (sudu teh je)
lps tu stgh sudu tepung jagung..

cara2 die:
1)mle2 korg pukul putih telur tu smpaaaaaiiiiiiii die wrna putih hahha... ala agk2 mcm die da pekat la smpai jd berbuih (soft peak) , if korg gne hand mxer pukul pd kadar xbpe nk laju...
2)lps tu taruh la gula kastor tu sikit2..pukul smpai korg terbalikkn mangkuk tu..adunan x tumpah...time ni pukul pd kadar kelajuan laju...haaaa..da mcm lumba motor lak..:P
3)lps tu msok tepung jagung,cuka and esen vanila.. lps tu pukul la lgi..
4)lps da pukul sume..korg gi la panas kn oven tu dlm 10 mint pada suhu 150..
5) lps da pukul letak adunan korang atas kertas minyak..tp aku gune kerts nk jwp EXAM je..xde keje lak nk cari kertas minyk ni malam2....letak tu ikot saiz korg ske.. jst make sure yg tengah2 adunan tu lbh rendah dari tepi2 die.. mcm wt tebing sketkn..xdpt knl psti punce kenapa and mengapa..hehe
6)lps tu bakar r..tunggu pe ag kn.. tp klo tgk rsepi orang lain dorg turunkn suhu..tp aku xturun kn..sbb oven aku ni die mcm segan2 je kn nk panas..so pndai2 la agk..hehe
7)bakar smpai 1 jam 15 minit.. 

bahan2 hiasan
1)whipping cream.. dalam 1 cawan
2)gula icing sket..(tp ade je xletak gula icing..ikot SUKE HATI )
3)esen vanila seket (wajib letak bg orang yg xske rse mcm susu sgt, klo idok loya twu x rse susu ni)

cara2 die:
mle2 pukul la whipping cream tu... pukul smpai die agak2 pekat sekt..lps tu taroh la gula icing and vanila... pukul smpai ade rupe mcm cream...lps tu masok peti ais..

ok bila da siap bakar pandai la hias letak cream kt ats and letak buah2 tu.. buah strwberry n kiwi kn mcm masam2 sket kn..so bila mkn ngn buah2 ni ..die dpt cover rse mnis tu..so jd la mkanan yg ade manis ade masam..seimbang gituuu...

pesanan ikhlas dari masyarakt sila GOSOK GIGI lps makan..klo xnk gigi rosak b4 tua..hehhe 
jst make sure jgn tinggi sgt tw time bakar tu..coz aku ni mcm tinggi sket so die jd membesar..
lps tu lak aku gi wt double alal2 brger bila nk hias..tu yg tinggi bebenor..heheh

rse die manis tp tengah2 die kn rse mcm marshmallow..hehehehe

 



Friday, 19 October 2012

for u

ske r lagu ni..besttt..
pnh dgr lagu ni kat radio.. lps tu lupe nk cari..
smlm tgh dgr2 lagu kt utube.. waaaa jmpe..
ske lirik die..rentak die.. jst nice..
simple and x meleret sgt... 

 sayang -Shae

Sayang apa khabar dengan mu
Di sini ku merindukan kamu
Ku harap cinta mu takkan berubah
Kerna di sini ku tetap untukmu

Sayang apa khabar dengan mu
Cobalah kamu telepon diriku
Ku rindu dengar suara indahmu
Kerna dirimulah semangat hidupku

Sayang dengarlah permintaan ku
Jangan ragu kan cintaku
Sayang percayalah apa kataku
Kerna ku sayang kamu

Sayang dengarlah permintaanku
Jaga hatimu untukku
Sayang dengarlah bisikan hatiku
Kerna ku sayang kamu

















for u: mohd shafiq izzat 

Saturday, 25 August 2012

selamat HARI raya...

saya nur izzatie binti roslan ingin mengucapkn SELAMAT HARI RAYA...
mcm bese hari raya aku disambut dkt kmpung opah aku kt kmpung sawa at slim river perak..
aku gi balik kg ngn mak cik aku 17hrbln subub...teman die nek kete.. fmly aku dorg balik lewat seket dalm kol 10 kot... spnjg pjalanan dalam kete mata ni mmg mengantuk gler..gler2 pnye ngantok..
sbb aku hbs keje kol 11 mlm b4 tu...lps tu gi cari baju baby utk ank pak cik aku so dlm kol 12 baru balik..balik2 umah dok on9 jap..lps tu dok kemas baju.. dlam kete dgr lagu raya je la...waaaa.. lps tu pndg kiri kanan utan, ngn burung2 bertrbangan..ngn kabus...perghhhhh mmg suasana balik kg tol...
smpai umah opah aku tlg opah tukar sarung kusyen lps tu..lps tu..lps tu....TDOOOOO.....
haha time tgk tv teros tertdo..nmpk x aku ngntok gler.. lps tu terjga..tgk tv balik..lps tu mak aku smpai..
last2 adik2 ak pn tdo..mak aku, mak cik and opah gi pekan slim river gi shopping...balik rumah aku tgk dorg beli tikar getah baru, bekas air, brg2 menth nk mask...siyes weii time kt kmpung rsa mcm msa ni lambat sangat gerak... da r time tu jst fmly aku n mak cik bujang aku je ade kt kmpung rse boring gak r... mlmnya bru si fmly ucu aku balik...lps tu esok lak bru la mak lang aku balik, ateh aku balik...berbuka untuk esok mak aiii ..... mcm bese da ramai2 ni byk r lauk..lps tu PINGGAN pn byk... taon ni aku amek tender basuh pinggan ngn cozen aku jia and ika.... pg tu aku n mak cik aku sebok cat umah opah..tp xde la cat sume cat bhagian tgk tv..mak aiii dinding da berconteng2...  lps tu tukar tikar getah...  lps siap cat and tukar tikar getah...aku,anjang,ateh,ucu,pp and ank ucu aku ariana gi tnjung malim...aku n si pp gi masok salon gi gunting rambut n cuci..time tgk rmbut pp aku da nk tergelak...hahaha... die pnye rambut die soh kwn die gunting..skali kt bhgian blkg tu da jd ap jew...lps tu aku pn gunting pendk gak..gara2 keguguran rmbut yg byk..aku x ckp pon nk gunting cane..lps org tu cuci die ptg ikot apa yg die rse ok utk aku... n ok la die gunting...  ok lps tu yg mak cik2 aku cari brg ape enth...lps tu ktoerg bergegas balik..sbb takot mak lang  and mak aku mrah kt umah tu...haha dan time brbuka mak aiii..riuh tol ngn dak2 kenit ni...
so time raya esok nya rutin keterorg mcm bese salam2 tngkp2 gambr...tp sayag r pic taon ni aku xbyk coz kmera rosk n time tu hp aku nye kmera pn xok...sabor je la..so pinjm kmera mk cik aku n hp..lps sesi brgmbr kiteorg gi umah opah cu...lps tu mcm sdeyh r gak...sbb slalu nya time gi umah opah cu mst arwah onyang ada..n bsenye aku ske dok kt tepi katil onyang men kulit die..huhu  lps gi umah opah cu kteorg gi kubur ziarah kubur arwah atuk aku and arwah moyang aku...lps tu gi umah opah jang... lps tu sume balik tdo..haha pnt weii pnas...  lps tu esoknya ktoerg ade wt bbQ smpena bfday ucu aku tu...senak perot aku mkan..haha nk twu x..taon ni mkanan mcm rendang and lemak giler cpt habis... time raya ketiga ke keempat mak cik2 aku and opah ak gi beraya umah besan opah aku kt terolak.. so time tu tinggal aku n dak2 kcik ni la.. time tu lak pak long aku n opah yah datg... haaa suda...aku xtwu nk bg ape ni..terkapai2 aku..last2 untk famly pak long aku msk kn nasi, lauk ayam msk lmk cili padi, ikan goreng black paper, sayur tumis, telur goreng and ada sket lauk kari aku pns kn..untk opah yah aku bg nasi impit..coz aku ajk dorg mkn skali dorg xnk..kecut perot aku mskn utk pak long aku ni coz pak long aku ni terror mask ok..aku da siap2 bg twu kt mak long aku yg aku xpndai msk sgt..xsdp sori sgt2..huhu..aku balik shah alam hari rabu time tu pn rmai da balik..opah aku kn nages sbb sume cucu die da balik...sian lak..nk dijadikan cerita aku leh bwk opah aku nye kasut smpai keshah alm ni sume gra2 pnjm kasut opah time nk punggah barang msok kete...lps da punggah time salam opah lupe nk tukar kasut balik..lps salam terus je msok kete..time kt umah pak long kt tg malim time nk balik tu baru psan asl kasut aku xde kasut opah yg ade lak...haha 
rayyan 

                                                                         ayam bbQ



                                                                        arash

                                
                                                              suasana malam bbQ

                                                no CMERA PLZZZZ....i nak raya...haha   




            
                                                 rayyan pelok mak die sbb takot tgk bunga api
                          
                    
                                                                comot mam aiskrim
                               
                                                                     mak, me, eqin
                                           











Monday, 23 July 2012

rutin di bulan PUASA

time cuti sem ni aku wt keputusan nk keje..
skurgnya dpt gak duit extra wt blnja nnt bla msok sem or simpan2 sket..
ok kje aku hari biasa msok kol 11 blik kol 10 mlm or 10lbh..dpends pd situasi..
so mmg rutin aku jalan kaki dari tmpt keje ke rumah dlm 15 minit gak..
motor ade..tpppppiiii AKU TAK RETI BAWAK..cukup r aritu aku bljar ngn adik aku lps tu aku lnggar dinding umah!!!
klo time mlm if ayh aku balik awl ayah ak amik if xde terpksa la jln kaki..
klo ikot kn da lme da aku jln kaki ni.. dari dlu ag..
mcm2 pngalaman kott...ade pak cik bru blik msjid agknya time lalu sberang jln siap ckp..
1)"sayang nk balik?" euuww...geli wooo...
2)ade lelaki dlm kete bye2 time nk belok..da r hon aku siott jew...
3)dlu la pnh ade motr tbe2 berhenti soh aku naik..MMG XLA AKU NK NAIk!!
so ape biasnya ku akn buat klo time jln..aku kn sdiakn payung..pgang payung bkn lenggan2 tw..tp pegang mcm nk PUKUL orang.. klo nk kira takot or x..mmg aku takot..
tp insyaallah..aku yakin Allah akn lindungi n hndari aku dari bnda2 yg xelok..
lgpon aku blik bsenye time org blik smbhyg terawih so xde la sunyi..:-)
skrg da msok 3 ari puasa..Alhamdullillah stakt ni leh lg bertahan time keje..
keje bse2 je pon..huhu.. time bkk pose ase mkn nasi jew..
balik umah lg r..ratah itu ratah ini..byk gler aku mkn..
xtwu kemana diet aku...tp biar la..diet ke x diet ke sume ke tepi dlu..
sbb slgi kita dpt rsa nikmt mkan ni kita mkn la..tp jgn melampau2..
bkn ape..andai kata Allah tarik sume nikmt ni..conth mcm sakit ke..
stiap mknan yg kta rse tu xde rse pape pon..
bsenye lps ratah lauk2 aku akn on9 jap..lps tu mandi...
lps tu solat n mengaji lps tu baru lelap kn mata...lps tu mlekan rutin yg sma esok harinya....


Tuesday, 17 July 2012

termalu sndiri~~

mlm td rse mcm nk jerit2 jew..adoii
first mlm td kdit aku xde..so aku gne kdit adik aku msj buncit jap.
da r kdit adik aku tu semput.... so buncit call no aku..
so lps tu enth cane aku majok~~
so lps call aku msj buncit gne no adik aku..
but!!! aku salah send!!
sempot aku~~~~ bla nk send balik sori..
kdit adik aku lak hbs...haaaa sudsa~~
mcm ne ni..da r ayt majok glerrr~~ haha
lps tu cane..puas gak r aku tnye kwn2 aku if ade kdit lbh share kt adik aku rm2 ...
nseb bek ade sorg kwn ak ni...die share..so dpt la aku send msj sori kt org yg aku terslh send tu..
aisshhh...silap aku b4 send aku xchek no yg aku tekan tu~~ tu yg slh~~
mklom la..tgh majok~~~
kelam kabot aku mlm td~~

Monday, 16 July 2012

hmmmm~~~

bila ku lihat bulan jauh disana~~~errkkk...memang tak la aku nk brjiwang2 mlm ni~~haha
serabot gak ni..tgk si kwn aku teha n eyla da hbs dgree..
aku ni bla nk hbs..lgi SATU TAHUN+++
bila dfikrkn smula..npe la aku xnk amek pnyerapan time dip dlu..
ni siap nages dpn ayah..xpnh2 dibuat aku nges dpn mak ayah aku...
mlu seh klo diingtkn~~
tp nk wt cane.... lgpn kos yg aku dpt tu aku xmint..
tp kos yg skrg ni bkn la aku mint sgt..
minat aku more pd seni2..
conth mcm dr tingktan 2 ag aku mnt nk jd preka fsyen....
tp aku takot terbeban..sbb ustazah aku ckp if aku reka bju seksi n aku wt org pkai bju tu..
aku dapt saham dosa tau~~ tu yg impian ku terkubur disitu..
lps tu kn aku mint bnda2 yg memerlukn kreativiti aku...
conth mcm memask..aku x ske ikot resepi bulat2..bsenye aku akn tmbh sndir bnda2 yg aku ske..
tup2 time degree ni aku dpt HR
siyes agk pning la..lgpn kt sini aku xde kwn mcm FARA FAUZIA
yg bsenye akn ingtkn aku stdy2 tp dngn cara brhemah~~
apa yg dimksodkn kt sini xde wt aku rse mcm poyo..
fara fauzia pnye cara len... die bek..
slalu ajr aku...lgpn bla dok sbilik ngn die ..die slalu stdy..
so bila tgk die stdy aku pon akn terikut stdy skali..
OWHH FARA FAUZIA SAYA RINDU ANDA~~
mak aku da bsing da..bila ko nk hbs stdy ni...
msa mle2 dpt offer ni.. mak aku xsokong spnuhnya la aku smbg..
mak aku soh keje dlu..tp ayah aku orait jew..
lps tu mak aku tgk aku mcm siyes nk smbg stdy..
bru mak aku ok~~ tp siyesly aku pon pnt gak stdy ni..
da terfikr mcm xsbr nk hbs kn stdy..
lps tu keje...keje dpt gaji~~ aishhh~~~~~~~~

cinta si pembaris

ok first skali cinta si pembaris ni bkn kish aku..
tp kisah bff aku FARA FAUZIA dng bf die ZAINAL AZLAN
ape motif aku dngn hbgn dorg???hahah..
aku SAKSI detik2 awal perhubgn dorg~~ haha
ceeewaaahhh ayat xleh la bla ...
npe aku ckp cinta si pembaris????
hahahah...
kisah mereka bermula bergini..
jeng...jeng..jeng..!!!!
adela satu aritu aku ngn fara ni gi stdy kt libry.. tup2 ade sorg mamat ni si zainal ni la..
die gi pnjm pmbaris si fara...mslhnya die men redah je amek...
yg si fara ni da wt mke~~ hahahah klo diingtkn balik..mmg xleh bla~~
lps hbs stdy kiteorg bla..n pembaris tu pon jd milik si zainal tu..
start situ klo si fara ni nmpk je si zainal ni..sure r die wt mke...
klo leh ikot jln len..mmg die snggp ikot jalan len..
enth mcm mne dorg ni start msj...mle2 fara ni nk tak nak jew..
smpai aku pnh ckp..jgn xsuka sgt fara..kang jd laki ko..hahhaha
tup2 time cuti sem..fara call..die ckp..DIE DA KAPEL DGN ZAINAL..
hahahhah...tgk2 kn msin mulut aku...hahhaha
comel dorg ni.... haha
aku,athirah,kak teha dlu slalu gak teman si fara gi umah parents zainal
smpai mak zainal knl kiteorg..siap msk2 ag....yg pling kiteorg ske
rendg mak zainal~~ besss~~huhu
ingt ag time first time fara gi jmpe parents zainal die takot...
haha dlu aku xtwu mcm ne fara rasa...tp lps aku jmpe parents buncit aku tu..
siyess neves giler~~ haha




to korg 2 hope cpt2 tawen..n hepi2 slalu~~

Sunday, 15 July 2012

fobia dngn no xknl??

yup..honestly aku sgt takot utk jwp call yg xknl
so klo tibe2 aku jwp tu kira korg brtuah la tu...
bkn ape..msa beli no skrg ni..time mle2 aku gne no ni dlu..
fuuuhh~~~ seram beb..
bygkn la.. bru2 lps aku gne no tu...time tu aku xde la bg twu spe2 lg no aku..
jst kwn2 terdekt je la.. tibe2 ade no xknl msj and kol..
first tu ok lg..tgh wt ape sume..tp..aku xlyan.
mmg xla aku nk layan..enth spe2..n mmg aku bkn jnis layan2 org xknl ni..
mlm tu ade org call byk kali..pening weii..da la malm..
lps tu aku xangkt die msj2 die mrh2..(Ewaahh ske2 hati die nk mrh...)
lps tu esok tu die ad call lg...SERABOT tol time tu..
bila x jwp kn die siap msj ckp aku tgh ngn lelaki lain la ape la..
APE KE HAL NYE sume ini ??ewaaahhh....hahhaha
dr cara msj die seorg lelaki...myb no yg aku gne tu no tpon awek die yg lme ke..
parah weii manusia mcm ni...da r siap ckp bnda x snonh..
xpe2 saya maafkn anda...
pnh gak ade org msj siap twu npe ckp nk knl leh?
jwp nye adalah TIDAKKK!!!! hahaha
bkn pe..takot gak ni kwn2 sndiri ade sesi kene mngenakn ..
so start situ r aku xlayan sbrg no yg xknl...tp klo aku ade jwp tu..tu tnda tgh brani r tu~~

kurus

kurus?hmm.. fine dlu kn aku pnth post psl topik ni jgk..
mklom la dlu aku gemok sket..cop2 gemok byk..lalalal~~
tp taon hujung 2009 siyes aku da turun berat..
dari 55 jd around 49..klo nk diikutkn time aku form 2 lg r berat aku 59..
so bila berat aku da 49 ni bes r kn..bju yg xmuat time skolh sume da muat..
bygkn la aku ad satu bju yg time skolh xpkai sbb xmuat..
tup2 da muat.. taon lps time bln pose berat aku pnh cecah 47...
tp naik balik..~~ haha..
taon 2012 ni enth r..myb sbb hepi or da brubh kearah x fikr kn sgt mslh2..
slera naik.lgpn dok umah sewa..so rajin sket msk..
n bila da msk..ofcoz la yg tukn msk ni pon mkn gak...
so berat aku da naik 51~~~
pening2...so tgh2 sem tu aku diet r..konon nye xnk mkn nasi..
sbb aku ingt klo xmkn nasi je ok r kn..tp xjuga...
aku bru je lps tgk satu blog ni tw..die ckp klo nk kurs xleh mkn nasi,mhun,mee,Spagetti..
lps tu..bru aku terfikir ptot r xkurs2 n xturun2 berat
salah teknik rupenyE~~~bygkn la aku leh hbs kn SPAGETTI yg aku msk dlm kuantiti yg byk~~
fuhhhh~~~
so start skrg aku akn byk kn mkn lauk n kurgkn mkn2 yg xsptotnya..
bkn ape..kurus bkn sbb nk cntik ke ape ke..
tp aku nk kurus sbb aku nk rasa selesa...siyes beza tw bla kurus n berat naik ni..
klo kurus bdan rsa ringan n x mudah pnh klo wt ape2...
klo bdan naik ..siyes jaln lbh sket je da pnt..~~
hope dpt blik berat 49 or 48..hehe..klo dpt 45 pon mcm ok..
xpe2 slow2...~~

lari dari masalah????

tu la tabiat buruk aku..
ade setengah orang ckp klo ada msalah kita kne berani berdepan..
tp mcm aku jenis ske lari dari masalah..klo leh lari smpai gunung kinabalu..
konpem aku lari smpai gunung kinabalu tu~~hehehe
aku ni jenis klo leh xnk ada masalh pon....mls r serabot pale..
conth r kn..if ade yg aku rse mcm sakit hati or perlu kn msa utk menyndiri..
aku akn dlete kwn dari fb..tp kdg2 ade je yg aku terdelete~~
sori2..hahha...kdg2 men dlte je...redah jew~~xperasan pon..
tp aku add balik kn... mjok r ngn aku..kang aku debik kang..
tp dlm hdp ofcoz la ada mslahkn...MASALAH ITU MENDEWASAKN KITA...ececece
ok sbnrya depends~~ sbb kdg2 aku berhadapan dngn mslh tu..
n bsenye if situasi tu memrlukn aku menjaukn diri..bru la aku menjauhkn diri..
sehinggalah if aku rse yg aku dah brsedia nk berkawan semula da xde rse sakit hati wlpn sebsar hama...
ok fine..aku ni jenis SENTAP sket~~
hahahhaha~~ senget je kn...bak kata BUNCIT die ckp aku ni mnja sgt..
elooo...aku ank sulung kot!! xde mnja2 ni~~ tppppiii...mcm kanak2 sket ade r..
lalalalalalalallalalalallalalla~~~~
kdg2 mslh aku ni..aku ni kn..jenis byk fikir...bnda kecik pon aku fikir..
smpai kdg2 pnh kne mrh ngn buncit..sbb buncit ckp aku ni kdg2 trlalu brfkir bnda yg aku x ptot fikir..
sbnrya aku ni mcm tu la..~~ mcm ape ea...mcm2 kot~~
aku ni jenis cpt KALUT... conth mcm xjmpe dompet..mle r kalut nk cari..
mle la fkir da hilng la...da tertinggal la...adoii..pdhl ade je jst x perasan hahha....
lps tu ak ni jenis cuaiiii... bygkn la..aku slalu trtinggal phone...
pnh kan..lps balik rumah lps kuar ngn buncit yg time die wt kejutn tu..
time mkn kn..pnye r cari kt beg x jmpe..so fkir mcm myb tertinggal kt rumah...
bla da blik rumh..cari pnye cari..xjmpe...nseb bek time tu bpk aku balik..
aku pnjm hp bapk n call buncit... da r buncit time tu otw nk balik johr..
nseb bek x jaoh ag dari shh alam...hp aku tertinggal kt dlm kete die..
pncenye..time msok kete tu aku pgang je hp...tu yg tercicir tu...
byk kali kot..pnh siap teritinggal kt kelas time tu nk byr wit print..skali tgk dompet xde..
rupenye kt dlm kls kt fsk 6..time tu da  r nek tngga... perghh pnt weii..tp x kurus2 jgk~~ lalalallal

Saturday, 14 July 2012

kwn..

aku ad ramai kwn... tp skrg aku da mle memilih kwn... xsume kwn leh jd kwn BAIK... pnglamn ajr aku jd brhati-hati.. jujur aku ckp aku bkn la sempurna.. xsemua manusia tu sempurnakn...so normal dlm berkawan ada kecik hati,gadoh2 sket,n mcm2 ag r.. apa yang aku takot dlm brkawan adlh berkawan dng mereka yg ad utk kpntingan diri.. aku takot nk berkwn rapat sgt..sbb aku takot nnt bila dorg jmpe kwn bru yg cntik,pndai and mcm2 la..dorg akn gi ngn dorg..n time tu aku akn tnggal sorg2.. pnh terkilan siket..siyes pnh rse sdh sgt... dlu ade trip gi Melaka...time trip tu aku leh tgk spe kwn2 yg slama ni dikatankn kawn baik kawn rapat kawn yg slalu lepak sme.. tp Alhmdullilah..nseb bek ad kak nana and sara.. dngn dorg aku dok sbilik~~~ rse kosong je time tu.. ad satu peristiwa dlm bus yg smpai skrg wt aku kecik hati n teringt.. siyesly dlm bus tu aku nges kcewa gler~~ time tu aku bwk tedy bear so aku tutup mke la time nges...ad kta2 perli tp xpela mgkn aku pnh wt mcm tu kt die dlu...mne twu kn.. time kt sne aku byk jln ngn kak nana...nseb bek ade kak nana..since trip kt melaka aku mkin rpt ngn kak nana n kak nana slalu bwk aku gi stdy kt libry sme2...  since trip tu aku ske mnyndiri n lepak ngn org2 yg slama ni aku xrapt sgt..tp mngkn ad hikmh kot sume tu jd..coz klo x aku x twu rupnye bes lepk nngn dorg2 sume..siyesly aku rindu kot kwn2 aku coz aku syg dorg.. tp..kdg2 bila tringt bnda sdh aku jd sdh... tp..kne fikir mtg la..xkn psl beberapa pekara yg wt aku sdh smpai aku nk delete memori yg hepi2 ngn kwn2 aku.... aku tulis ni xde niat nk cari gdoh or ape..lgpn pn bnda ni bnda lame..n kta msing2 da hepi ngn life msng... jst bnda ni aku post sbb tibe2 aku teringt.. no tacing2 tw...apa yg penting aku nk korg twu..aku sentiasa doa korg berjaya n dpt ape yg korg impikan.. n nk korg tau AKU RINDU KORANG...

Thursday, 31 May 2012

terpulang

ske hati la.. klo tanya aku pon ko bkn nk dgr..

Tuesday, 29 May 2012

kejutan..

2 minggu b4 cuti sekolah buncit tnya aku free x time 27, 28, 29? time tu aku free sbb cuti.. aku tnye la npe..die ckp yg kwn die dr johor stdy kt utm bngi ke ape..xsure.. so kwn die nk dtg shh alam...buncit ckp yg die ade kirim brg kt kwn die tu.. so aku pon tnye r..brg ape..die ckp "Ada r" tp dalam hati aku... byk kali tnye die xnk bg twu....die ckp yg kwn die tawu masjid shah alam je kt shah alm.. so aku ckp r.."xpela if mcm tu aku tunggu je la kt msjid shah alam... so ari ahad buncit msej bg twu yg kwn die brtolak malam dari johor.. so pagi isnin bru dpt jmpe aku..aku ok je la... tp dalm hati aku ape bnda la die nk bg ni...sb aku x ske die mbzir tuk aku... tp die still tak ckp... pukul 8 lbh or 9 die ckp kwn die da brtolak.. tp kwn die singgah mne enth nk beli brg.. aku ckp xpela mcm tu...so aku mls gerak dlu... tp dalm hati aku npe ea die xbg no kwn die kt aku... lps tu die ad bg twu yg kwn die gne ni singapore..so mahal... so aku mls nk fikr...dalam hati aku sbrnya hrp die yg dtg...aku ade ckp npe bkn die yg dtg..die ckp die keje...n lgpn die bzi nk prepare nk gi imgrsen so mcm time nk kuar umah tu jalan kaki nk gi tnggu teksi... mcm xbpe nk brmya jew...hahahha ye r...klo buncit yg dtg..laju je aku gerak..hahah xsmpai separuh jalan aku dpt teksi...senang lak dpt teksi pgi tu...:-)) aku iso gak kwn die tu x jmpe jalan...sbb die byk kali kol tnye jalan.. klo tnye aku mmg xdpt tolg la....hahha... lps smpai kt msjid shah alam aku tunggu r kt pintu msok... sbb buncit ckp yg kwn die dia tunggu kt pntu masok...lps tu aku kol buncit tnye kwn die kt ne?coz aku pnye r pnat intai dlam kete yg ada kt situ...sbb buncit ckp kwn die pmpuan dtg ngn kwn2 die...so tntu r aku nye fokus kereta yg ada perempuan lps tu buncit kol ckp yg kwn die tu soh tunggu kt luar tunggu kt tpi jalan sket kn... sbb sng nmpk..dari jaoh aku ade nmpak kereta wrna putih mcm slow2 je jaln...tp aku nmpk lelaki 2 org so aku wt bdo jew la...sbb skrg ni aku cri kereta yg driver die prmpuan...ma aku melilau r intai tempt len...tup2 kereta putih tu berhenti kt dpn aku... skali tgk driver...nyaris2 aku PITAM..rupenye buncit ngn kwn die... xterkdu smpai x twu nk ckp ape...yg psti ag mggigil la... gile ko...sbb mlm tu aku tipon die tnye die kt ne die leh ckp yg die tgh beli brger sbb adik lelaki die pesan... so da terang2 r die kt johor kn..so bila die dpn mata aku rse mcm xtwu r nk ckp pe...so time tu decide gi jsco bkit raja n ptg tu gi i-city ngn kwn die n kakak kwn die... :-) to buncit tanx sb dtg jaoh2... :-)

Thursday, 24 May 2012

Melawt Rumh Hntu

hari ni kt kmpus aku,ira,mira,siti,yoya,nini gi msok umah hantu tw.. umah hntu ni bkn la umah hntu btol2.. tp jst event yg ada stdnt wt.. si fida pon ikot..tp die tunggu luar.. perghh mle2 smpai ramai gler kot yg dtg.. spnjg tunggu utk turn kiteorg tu..mcm2 aksi kteorg tgk org kuar dari rumah antu tu.. ada yg nages..ada yg jerit..ada yg mke da merah2.. wktu yg dtggu pon da tiba.. b4 tu msok tu da susun da spe yg gi dlu spa yg dok blkg.. ok mle2 msok hntu yg kiteorg jpe mcm scienties tw.. smpai kt part tu antu tu da wt seram2 da..aku ni dok pndg je la mke die.. time ada kt hmster..perghh pnye r bau busuk..hahah lps tu tersekat tw...rupenye slh jln.. yg antu ni asek wt bunyi jew..nk je aku cepuk..hahha. lps tu da sttle bab tu.. kteorg lalu kt part ada hantu permpuan tgh sikat rambut.. lps tu die dok pndg...lpas tu tibe2 jerit.. da r kuat.. die jerit kt tepi aku n siti.. lps die jerit aku tepuk bahu die ckp.. "SABAR EA" haha lps tu ada bab terowong tw.. time ni aku jerit siket..sbb time ni aku xtwu nk msok cm ne.. lps tu time spnjg jaln b4 ni aku pgang blkg siti.. tp bla dalm terowng tu leh lak terlepas pgang.. last2 aku tertinggal kt dlam terowng tu.. lps tu aku pandang skali imbas kiri kanan.. lpas tu aku jerit..lps tu cpt2 gi kt siti.. haha..lps tu aku fikir balik..asl aku jerit??hahhaa lps tu kiteorg jln lg..ad antu bby .. tp antu bby ni size die xmcm bby r.. lps tu aku dok pndg aku leh ckp.."eee...comelll" hahhah.... lps tu die ikot rupnye..ingt sparuh jalan.. lps tu time tgh kwn2 aku kt dpn ni jerit2 n benti tibe2.. aku mcm ada dgr ada bnyi nafas org kt blkg aku.. rupnye antu bby tu.. ape ag..kne r kn.. xpsl-psl aku tepuk bahu die "lps tu ckp JAHAT R" siyes terkejot kot.. lps tu ada ag jmpe antu..antu pmpuan.. lps tu aku pndng jew..aku ckp comel2... siyes comel kesian pon ada..mst lme gler dorg nk bwk wtk antu tu. pjalan diteruskn lagi.. lps tu ad 2 antu tw.. part ni seram sket..aku mmg meremang sket klo ad org kt blkg ni.. cpt2 r pelok siti..hahah.. tp jap jew.. mane xnye.. si mira slah bwk msok jalan.. die bwk msok jln mati..ke ape..so mcm tersekat jew.. yg si antu ni..leh lak tengok jew kteorg tersekat..mst die nk tolg kot..haha kwn aku citer time tersekat..kwn aku ade ckp kt antu2 tu.."JAP EA" HAHHA lps tu ada suara org soh tukar arah.. so tukar lps tu..tibe2 nk dkt pintu kuar tu.. kwn2 aku yg dpn mnjerit.. rupney ada pmrpuan or lbh dknali sbg suster ngesot.. aku mcm terpinga-pinga gak asl dorg jerit.. rupenye patot r.. bla da tgk dorg lari..aku pon lari la.. klo org len kuar bkk sblh pintu jew.. aku n kwn2 aku kuar bukak dua-dua pintu... kitoerg kuar tergelak-gelak... myb sbb ramai msok kot..hahah pape pon..mmg bes kot..hehe

Sunday, 20 May 2012

terkenang....

td bkk pic2 kt fb aku n sdara aku.. tup2 trjmpe pic arwah moyang.. bila tgk pic arwah moyang siyes rsa sdih.. lps tu cpt2 bce surah Al-fatihah.. aku xde la rapat sangat2 ngn arwah moyang.. tp aku dlu kn duduk kampung ngn opah aku.. so aku slalu ikot opah aku gi rumah moyang aku tu.. bila da duduk ngn mak aku tu yg jrang jmpe arwah moyang aku.. slalu if gi jmpe arwah moyang aku dlu..slalu duduk atas katil arwah.. lps tu borak..lps tu aku n cozen aku slalu usik kulit arwah moyang.. arwah sgt pmbersih... lps tu ske tgk mke arwah..bersih tw.. time dpt twu arwah meninggal siyes terkejut.. hari selasa 15/5/2012 tibe2 mak aku call bg twu arwah da meninggal.. b4 ni arwah ad sakit..tp aku x gi pn ziarah sbb time tu bru msok stdy.. parents aku yg gi tgk.. bila x dpt tgk moyang aku sakit.. aku rancg ingt nk tgk moyang time aku cuti sem nnt or b4 stdy week.. tp xsempat..tu yang terkilan gak..(time raya tahun 2009 klo xslah time raya aku pnh pakai gelang byk2 tw... lps tu aku bg arwah moyang satu gelang manik..tahun 2011 aku tgk.. arwah still pakai lg wlpn warna die da xda..if orang lain aku rsa da buang da..) time smpai kmpung kn..time bce surah yassin.. aku rse mcm xcye jew yg moyang da xda... sbb slalu klo balik kg moyang mmg kiteorang ramai2 mgadap arwah.. borak2.. teringat2 die snyum n gelak.. sdeyh weii..sbb kali ni kumpul ramai-ramai sbb arwah da xda.. tp apa pun aku terima qada dan qadar Allah.. lgpn stiap insan didunia ini pasti akan kmbali kepada penciptanya.. apa pun sbg cicit arwah..aku doakn arwah ditempatkn dikalangn orang yg beriman.. amin.. (Al-fatihah)

udang mask Petai..

Saturday, 19 May 2012

membebel..

cube korg perhatikan orang yg membebel ni kdg2 mcm bersenam... cube tgk..kdg2 lps orang membebel..mst die rse pnt.. mne x pnt mulut asek bergerak pok pek pok pek.. hahaha....(mcm pnglaman jew kn..) kdg2 terfikir jgk npe orang ske membebel.. antara lelaki ngn permpuan spe lbh kuat membebel.. brdasarkn permerhatian aku.. perempuan kuat membebel.... tp wlpn lelaki jrg membebel.. sekali die membebel.. lg TERUK dari perempuan.. sbb klo lelaki membebel..dorng diselang seli mcm mrh.. klo prmpuan membebel... dorang bercakap jew.. jst dgn nada yg laju..dan suara yang kuat.. tp siyesly aku xske dgr orang membebel.. tp aku SUKA membebel...hehehehe tp bza tw klo aku membebel atau marah... membebel tu len.. klo mrh tu len..sush r nk terangkn..

Friday, 18 May 2012

salad potatoes (atieku)

pagi2 leps solat subuh baring balik tgk cter.. lps tu tgk jam da kol 7.30.. aishhh...xleh jadi ni..takkn nak baring2 lagi.. lps tu teringat kentang, mayonis,bwg bombay yg aku bwk dari rumah.. lps tu teros bngun brsiap-siap nk wt salad potatoes .. amik kentang lps tu dok dpn tv..layan super mama smbil potng kentang.. lps tu potong bwg kasi hiris dadu.. lps tu hiris sosej.. lps tu hiris daun bwg sket.. da siap potg kn...rebus kentang bg empuk.. b4 tu asingkn siket kentg untk djdikn bahan wt sos.. yg kentg utk wt sos tu aku blande die dgn lada hitam n bwg siket... lps tu aku tumis bwg n kentang td gne majerin.. da mcm garing2 sket tros msok kentang yg dikisar dngn lada hitam tu.. taruh air sket kt dalam blnder tu lps tu goyang2 sket..lps tu msokkn air tu dalm kuali.. lps tu bg die kering n pekat..(jgn lupe letak garam) ok..yg kentang empuk tu tapis elok2..lps tu letak dalm bekas..(klo x tapis elok2 nnt berair) letak r mayonis.... lepas tu gaul....lps tu tabur serbuk basil n oregano..(brg aku rmbat dari rumah) lepas tu bila yg dalam kuali tu da kering pekat..tuang atas kentang yg da digaul dngn mayonis gaul smpai rata..mayonis tu aku belasah je letak bpe byk aku nk.. hehehhe... da tu aku rse..emmm...emmm...emm..emmm.mcm kurang garam...hahah (aku ske masin) aku letak siket garam n tabur serbuk basil tu....lps tu rase lagi.. byk gak aku rse..da x mcm rse jew.. da mcm mkn..hahha lps tu letak dalm bekas letak dalm peti ais kasi sejuk.. sbb kwn aku mira die slalu bwk salad kentg jst cara die wt xsme kot.. sdp mkn salad ni if die sjuk..hhahah.. jap2 mle2 aku bget nk mkn ni je utk 3 hari.. tp..tp..tp..mcm xsmpai 2 ari aku leh hbs kn jew... NMPK X AKU KUAT MKN

Friday, 9 March 2012

muhasabah diri..

dh lama aku tak jenguk blog ni..
mlm ni mood: alone..

dlm sesuatu perhubungan kn.. kita sentiasa nak yg terbaik..
sentiasa nk jdkn perhubgn tu ke arah yg diredhai Allah..
perempuan penuh dengan emosi
haati sentiasa mudah tersentuh..
air mata terlalu murah untuk mengalir..
aku jenis yg terlalu byk berfikir..
terlalu banyak!!!
sentiasa cari kesalahan diri.
selalu ckp kalau la aku tak itu,
selalu ckp kalau la aku tak ini,
tp...
aku cepat tersedar..
sume tu dh ditentukan oleh Allah.
aku sebgai hambanya perlu sentiasa muhasabah diri
apa yg buruk ambil sebgai iktibar
apa yg baik terus baiki agar menjadi lebih baik..
aku tak pernah paksa orang ckp aku baik,
tak pernah paksa org ckp aku bgus..
tak pernah paksa org terima aku jd kwn..
terpulg..
sama ada korg suke atau tak.. aku akn teros jd diri aku..
sikap aku , cara aku, yg penting aku tak pura2..
tak jd diri orang lain..

Sunday, 5 February 2012

syA menJADI cikGU tadIKA

2/2/2012 aku jd ckgu tadika..
mula 1/2/2012 tu aku dpt kerja kt kdai tudung..
tp bila difikirkn msa 11 jam kerja
dari pg smpai mlm... lbh baik aku amek kerja cikgu tadika tu
dekat je dngn rumah..gaji mmg x mahal..tp best..
sbb aku kn ske budak2.. so mlyan dorg je la..

first day aku kerja situ aku tanya kt yang orang handle tu..
nnt budak2 nk pngil aku ape.
lps tu dia ckp meraka akn pngil awk CIKGU..
aku dalam ati alahaii... takotnya..
hahah

first time msok kels budak2 dah ckp "hye cikgu"
honestly berdebar kot..dalam hati..ape bnda la aku nk ajr dorg..
coz mngu pertma tu aku bebas nk ajar apa...
msok mnggu kedua kne ajar sains..
first day macm2 ragam..
wlaupun penat..siyes pnt tapi aku enjoy..

first day kt tadika tu aku soh dorg knlkn diri..
aduhai...sume kiut2 habs..
dh tgh ajr tu tbe2 ade murid tu ckp
"cikgu cntik la..hahahha" aku :hah??lps tu snyum teros smbung ajr..
hari prtma tu aku soh dorg wt latihan dlm buku aktivit
aku tunjuk dlu mcm mne nk buat..
lps tu dorg dh siap wrna tunjuk kat aku..
comel la... mcm2 wrna gajah aku dpt tgk..ade wrna pink la.purple la..
tp besela budak2..")

time lps rehat aku bercerita..
siyesly dh mcm pertndign bercerita..
haha..nseb bek xde org..klo x..
tak pepasl kene gelak..
hahahha....

lps tu bla dah nk last2 kelas tu..
tbe2 ade sorg dak ni ckp
teacher2 esok datg lagi tw..
siyelsy happy coz..
dorg mknanya suke r kn aku jd ckgu dorg.


esok pon sme..tp esok tu 3 buku teros aku brcrita..
coz dorg nk aku bercerita
so lps reht time dah nk balik tu aku teros cerita
smpai ilang sore gak la.
sbb dorg berebut2 duduk dpn aku
mcm2 sore" cikgu sya tak nmpk..
aku tunjuk buku kt kanan.. dah tunjuk buku kt kanan
tibe kt kiri"cikgu sya tak nmpk" mula2 pening gak..
last2 aku pusing2 kn buku tu..

kt kelas tu majorit sume dah kenal huruf2 dah pndai bce sket2..yg simple2
ade sorg budak tu nma dia faiz dia ni sweet sgt..
dia ni time aku tgh ajr kt dpan tibe2 dia ckp faiz syg cikgu
alahiii terharu sehhh...
if aku bg soaln sume berebut-rebut2 nk jawp..
tu yg aku suke tu..

yg paling bes kn..time aku tgh ajr ad dak yg tbe2 peluk aku..
haha..ada yg time aku tgh ajr kt dorg..kt tmpt dorg..
dorg leh lentok pale atas bahu aku...
alahaiii.. mnjanya..
huhu