Saturday, 25 August 2012

selamat HARI raya...

saya nur izzatie binti roslan ingin mengucapkn SELAMAT HARI RAYA...
mcm bese hari raya aku disambut dkt kmpung opah aku kt kmpung sawa at slim river perak..
aku gi balik kg ngn mak cik aku 17hrbln subub...teman die nek kete.. fmly aku dorg balik lewat seket dalm kol 10 kot... spnjg pjalanan dalam kete mata ni mmg mengantuk gler..gler2 pnye ngantok..
sbb aku hbs keje kol 11 mlm b4 tu...lps tu gi cari baju baby utk ank pak cik aku so dlm kol 12 baru balik..balik2 umah dok on9 jap..lps tu dok kemas baju.. dlam kete dgr lagu raya je la...waaaa.. lps tu pndg kiri kanan utan, ngn burung2 bertrbangan..ngn kabus...perghhhhh mmg suasana balik kg tol...
smpai umah opah aku tlg opah tukar sarung kusyen lps tu..lps tu..lps tu....TDOOOOO.....
haha time tgk tv teros tertdo..nmpk x aku ngntok gler.. lps tu terjga..tgk tv balik..lps tu mak aku smpai..
last2 adik2 ak pn tdo..mak aku, mak cik and opah gi pekan slim river gi shopping...balik rumah aku tgk dorg beli tikar getah baru, bekas air, brg2 menth nk mask...siyes weii time kt kmpung rsa mcm msa ni lambat sangat gerak... da r time tu jst fmly aku n mak cik bujang aku je ade kt kmpung rse boring gak r... mlmnya bru si fmly ucu aku balik...lps tu esok lak bru la mak lang aku balik, ateh aku balik...berbuka untuk esok mak aiii ..... mcm bese da ramai2 ni byk r lauk..lps tu PINGGAN pn byk... taon ni aku amek tender basuh pinggan ngn cozen aku jia and ika.... pg tu aku n mak cik aku sebok cat umah opah..tp xde la cat sume cat bhagian tgk tv..mak aiii dinding da berconteng2...  lps tu tukar tikar getah...  lps siap cat and tukar tikar getah...aku,anjang,ateh,ucu,pp and ank ucu aku ariana gi tnjung malim...aku n si pp gi masok salon gi gunting rambut n cuci..time tgk rmbut pp aku da nk tergelak...hahaha... die pnye rambut die soh kwn die gunting..skali kt bhgian blkg tu da jd ap jew...lps tu aku pn gunting pendk gak..gara2 keguguran rmbut yg byk..aku x ckp pon nk gunting cane..lps org tu cuci die ptg ikot apa yg die rse ok utk aku... n ok la die gunting...  ok lps tu yg mak cik2 aku cari brg ape enth...lps tu ktoerg bergegas balik..sbb takot mak lang  and mak aku mrah kt umah tu...haha dan time brbuka mak aiii..riuh tol ngn dak2 kenit ni...
so time raya esok nya rutin keterorg mcm bese salam2 tngkp2 gambr...tp sayag r pic taon ni aku xbyk coz kmera rosk n time tu hp aku nye kmera pn xok...sabor je la..so pinjm kmera mk cik aku n hp..lps sesi brgmbr kiteorg gi umah opah cu...lps tu mcm sdeyh r gak...sbb slalu nya time gi umah opah cu mst arwah onyang ada..n bsenye aku ske dok kt tepi katil onyang men kulit die..huhu  lps gi umah opah cu kteorg gi kubur ziarah kubur arwah atuk aku and arwah moyang aku...lps tu gi umah opah jang... lps tu sume balik tdo..haha pnt weii pnas...  lps tu esoknya ktoerg ade wt bbQ smpena bfday ucu aku tu...senak perot aku mkan..haha nk twu x..taon ni mkanan mcm rendang and lemak giler cpt habis... time raya ketiga ke keempat mak cik2 aku and opah ak gi beraya umah besan opah aku kt terolak.. so time tu tinggal aku n dak2 kcik ni la.. time tu lak pak long aku n opah yah datg... haaa suda...aku xtwu nk bg ape ni..terkapai2 aku..last2 untk famly pak long aku msk kn nasi, lauk ayam msk lmk cili padi, ikan goreng black paper, sayur tumis, telur goreng and ada sket lauk kari aku pns kn..untk opah yah aku bg nasi impit..coz aku ajk dorg mkn skali dorg xnk..kecut perot aku mskn utk pak long aku ni coz pak long aku ni terror mask ok..aku da siap2 bg twu kt mak long aku yg aku xpndai msk sgt..xsdp sori sgt2..huhu..aku balik shah alam hari rabu time tu pn rmai da balik..opah aku kn nages sbb sume cucu die da balik...sian lak..nk dijadikan cerita aku leh bwk opah aku nye kasut smpai keshah alm ni sume gra2 pnjm kasut opah time nk punggah barang msok kete...lps da punggah time salam opah lupe nk tukar kasut balik..lps salam terus je msok kete..time kt umah pak long kt tg malim time nk balik tu baru psan asl kasut aku xde kasut opah yg ade lak...haha 
rayyan 

                                                                         ayam bbQ



                                                                        arash

                                
                                                              suasana malam bbQ

                                                no CMERA PLZZZZ....i nak raya...haha   




            
                                                 rayyan pelok mak die sbb takot tgk bunga api
                          
                    
                                                                comot mam aiskrim
                               
                                                                     mak, me, eqin