Wednesday, 24 October 2012

my first pavlova

time balik rumah je tros plan nk wt pavlova ni..
aii mklom la kt umah sewa ne ade oven..
tgk blog2 mcm cntik je pavlova ni..
so dngn niat yg murni ni..hehhe sje je la try..
bila try brg die xde la mahal sgt..
if mahal pn jst sbb kos buah(strwberry,kiwi, bluebrry.) and whipping cream..mak aku beli pling kecik da rm8..yg besr sket mcm kotak susu bse tu..hrga rm 20 ++ tu je la kot..
myb bg org len xde la mahal kn..tp bg aku yg student ni..hehehhe mklom la xde income..

ok brg2 die..
4biji telur putih
3/4 cwn gula kastor
esen vanila
cuka (sudu teh je)
lps tu stgh sudu tepung jagung..

cara2 die:
1)mle2 korg pukul putih telur tu smpaaaaaiiiiiiii die wrna putih hahha... ala agk2 mcm die da pekat la smpai jd berbuih (soft peak) , if korg gne hand mxer pukul pd kadar xbpe nk laju...
2)lps tu taruh la gula kastor tu sikit2..pukul smpai korg terbalikkn mangkuk tu..adunan x tumpah...time ni pukul pd kadar kelajuan laju...haaaa..da mcm lumba motor lak..:P
3)lps tu msok tepung jagung,cuka and esen vanila.. lps tu pukul la lgi..
4)lps da pukul sume..korg gi la panas kn oven tu dlm 10 mint pada suhu 150..
5) lps da pukul letak adunan korang atas kertas minyak..tp aku gune kerts nk jwp EXAM je..xde keje lak nk cari kertas minyk ni malam2....letak tu ikot saiz korg ske.. jst make sure yg tengah2 adunan tu lbh rendah dari tepi2 die.. mcm wt tebing sketkn..xdpt knl psti punce kenapa and mengapa..hehe
6)lps tu bakar r..tunggu pe ag kn.. tp klo tgk rsepi orang lain dorg turunkn suhu..tp aku xturun kn..sbb oven aku ni die mcm segan2 je kn nk panas..so pndai2 la agk..hehe
7)bakar smpai 1 jam 15 minit.. 

bahan2 hiasan
1)whipping cream.. dalam 1 cawan
2)gula icing sket..(tp ade je xletak gula icing..ikot SUKE HATI )
3)esen vanila seket (wajib letak bg orang yg xske rse mcm susu sgt, klo idok loya twu x rse susu ni)

cara2 die:
mle2 pukul la whipping cream tu... pukul smpai die agak2 pekat sekt..lps tu taroh la gula icing and vanila... pukul smpai ade rupe mcm cream...lps tu masok peti ais..

ok bila da siap bakar pandai la hias letak cream kt ats and letak buah2 tu.. buah strwberry n kiwi kn mcm masam2 sket kn..so bila mkn ngn buah2 ni ..die dpt cover rse mnis tu..so jd la mkanan yg ade manis ade masam..seimbang gituuu...

pesanan ikhlas dari masyarakt sila GOSOK GIGI lps makan..klo xnk gigi rosak b4 tua..hehhe 
jst make sure jgn tinggi sgt tw time bakar tu..coz aku ni mcm tinggi sket so die jd membesar..
lps tu lak aku gi wt double alal2 brger bila nk hias..tu yg tinggi bebenor..heheh

rse die manis tp tengah2 die kn rse mcm marshmallow..hehehehe

 



No comments:

Post a Comment