Thursday, 13 June 2013

teMpAT PraktikAl

sebagai student semester lima atau akhir...
selain kne siapkn assgmnt yg brlmbak! kteorg kne cari tempat praktikal~~~
perghhhh mencabar sggtt =_="
first hantar 3 company je... karangkraf, mbsa, n satu lagi da lupe..hehe...(LHDN tp aku x anta sbb admin slh eja kt surat tu...so mcm biar je la..)
b4 tu aku ade call gak tmpt2 yang lain..tp majoriti sume amek budak2 pktikal bulan 6...
so kiteorg yg pktikal ujung bulan 7 tu..ketandusan tempat la jgak...
lps tu aku call mbsa ckp tmpt da penuh... call karangkraf xdpt2...
so lps tu mcm errkk..lps 2 mnggu decide post tmpt len...
so aku post resume kt 3 lagi company... isnin 27 may time tu cuti aku pon ape lagi pegi la post resume...
dengan pengalamn putus selipar tgh jalan..brseret2 aku jalan time nk gi kedai kasut... ngn ramai org gi tangkp gmbr bru..baget la sbnya pic lame x lwa...sje tngkp pic bru bg lawo sket...hahahha...

petang tu dalam pukul 4.40 hp aku kt ats time tu..ble da kol 5.15 aku tgk hp ade miskol..
no spe lak ni.. trus gi tgk buku yg aku slin alamt compny...kecewa...sbb no bkn dlm senarai...
tp enth npe..aku gi google no tu..tup2 kuar no karangkraf..
dalam hati..nk kol ke x..nk kol ke x....aishhh... xjd kol sbb da hbs office hours...
lgpn dlm hati rse mcm myb nk call nk wt survey kot...erkkk hahha
tup2 ari khamis time tu pagi dlm kol 9.15 no tu kol aku...
sbnya time tu aku tgh tdooo...(hbs rosak first perception)
tido lambat kot...kol 4.30 pg tdo siapkn assigmnt time cuti.
so jwp ngn sore confident wlaupun serak2 ni...hahahha
org tu : hello ni cik nur izzatie ke?
aku : ye saya...
org tu: awak ade hantr resume kan kt karangkraf...
aku: ade2..tp saya pnh call nk tnye feedbck tp xde org angkt..
org tu: saya nk offer awak tempt pktikal kt karangkraf, so awak nk x?
aku :nk2...(gle ko nk tolak..sush kot nk cari tmpt pktikal time bzi2 ni...)
org tu: ok nnt esok atau mggu dpn saya bg surat
aku: terima kasih encik... (turun bawh hepi semacam)

Alhamdullilah...dapat gak tempat praktikal...aku dpt prktikal kt salah satu ank compny kt karangkraf tu...tp still under karangkraf klo xslh..enth xtwu la plak...huhu... yg penting nnt jimat wit mnyk..sbb dekat ngn umah.. BERAZAM untuk try wt yg terbaik nnt kan..cube balajr banyak benda... mudah-mudahan sume brjalan lancar... mudah-mudahn sem 5 ni paper clean xnk cipta rekod repeat paper.... =_="

Friday, 31 May 2013

berusahaaa!!

da masuk bulan 6??fuhhh ujung bulan 6 ni da final?
makk aihhhh dup dap dup dap..
report,prsntation,assgnmt,class gnti,test,
adeehhh byk nye keje menanti..
nseb bek tangan jalan gak wt keje..
tp rse mcm tak cukup tangan je nk wt..
aaarrghhhhh...cptnye hbs cuti..
xsempat nk rehat2 sgt kt umah..(tak sempat sangattt =_=")
hahhaha

walau apa pun jadi kene tetap senyummmm! (senyum je la tunjuk gigi arnab :P)
 hope aku x meletop je time wt keje.. 

hati-hatii ade yang memerhati...

dalam sedar tak sedar kan..ada orang yang tak suka kita..
tapi.. jenis yang diam2 jd stalker! =_="
owhhh please la.. da terang2 tak suka..
tp bila kita ada problm.. tibe orang tu nk jadi watak baik..
sedar-sedar je ade je la yang sme.. ape yang same??rahsia..:p
takpe2 positive2.. die memang baik kot..
dalam dunia ni ada banyak jenis manusia..
so normal la tu bila kita berhadapan dengan situasi tu..
lagipun sedar diri yang aku sndiri tak sempurna..



Wednesday, 29 May 2013

wadehh ooowwhh wadeehhh



harini tengah dok membuat assgmnt + meng onlinekn diri.. tibe mak aku soh wt kuih wadeh..
aku da mcm blur mne reti nk wat.. tapi tak sempat cakap tak reti mak aku terus cakap..
kacang dal tu blande dengan blander kering, lps tu taruh bawang, lps tu cili hijau, cili kering, garam, tepung siket, daun kari, jintan manis.. (macam tawu2 je aku tak reti terus bagi resepi).. lepas tu terus gi ngaji..
aku ape lg startkan operasi kuih wadeh..lepas tu ape lagi tunggang terbalik r dapur.. hahha.. tengah dok iris2 bawang tu rse mcm ehh nk potong dadu ke hiris je ni ek?so ape lagi.. trus r gi tnya mr.google.
so buat la slow2 first time kan.. :)

-kacang dal tu direndam dlu lepas tu baru dikisar (aku ske ade biji2 sket so x hancur sgt kisar tu)
-bawang besar dipotong dadu
-cili besar hijau dihiris halus
-cili kering dihiris halus
-cili padi dihiris halus (ikut suke sbb aku ske pedas)
-daun kari dihiris jugak tapi xyah la halus
-jintan manis
-garam
-tepung gandum sket jst utk bg kacang dal tu leh di bentuk2

lepas tu da siap gaul sume lps tu bulat2 kan la die..
mak aku ckp jgn tebal2 sbb tkot nnt time kt luar masak kat dalam x masak lagi..
so wat comel2 je..hehe





xlawa tapi not bad terutama bila tergigit cili padi


Tuesday, 28 May 2013

keje berlambak badan bertambah lemak..

adooii cuti2 ni ingt dapat la rehat2 kan badan..
tp.. kerja yang berlambak memustahilkan keinginan berehat-rehat..
ape kne mengena dengan bertambah lemak?jeng jeng jeng.. hehe
mana x bertambah lemak..klo banyak kerja
sambil tu MAKAN.. maklom la..cuti kn..
klo umah sewa kne la terkial-kial cari bahan masak..
klo balik rumah time cuti ni..just pergi je dapur..
ade je la makanan.. aishh bertambh-tambah lemak ku..
makan jela.nnt dok umah sewa xdapat makan sedap2 da..

-hhaaaa bnyk kerja kena rehat.. aritu myb stress sgt kot..kot la kan..
terus demam..gi klinik doktr ckp byk minum air n rest..
sbb aku nampak mcm letih.. giler ko x letih.. kerja banyak..
da la musim panas.. da akhir2 sem ni terkedek-kedek nk siap kn kerja..

terkedek+malas = tidur.. hahha

putus di tengah jalan??

macam suspen je kn title "putus ditengah jalan"..
apa yang putus?jeng jeng.. bkn in relationship...tappii SELIPAR putus... haha..
semalam punya la nk gi post office nk post resume kt complx pkns shah alam..
so macam biasa nek je la bus.. mule2 plan nk naik teksi..
tp bila smpai kt bus stop tup2 bus datang.. so naik je la bus. jimat! RM1 je..
bile da turun dari bus kt tepi SACC tu.. tup2 nk kata terseliuh tidak, nak kata tersandung tidak..
sedar2 je selipar putus.. mslhnya bkn slipar jepun selipar yang tapak tinggi tu..
aku lak jenis simple je.. kalo gi mane2 aku jst men sarung je la apa yang selesa..
bila da putus tu.. perghh aku da pening ni.. wlaupun complx pkns tu nk dkt da
tp dengan keadaan selipar yang putus mmg sush kot nak jalan..
ikot hati dan sanubari ni aku nk kaki ayam je tros..
tp nak taknak terseret gak r selipar tu.. nk jalan kaki jalan panas gler tu.. mmg bertambh melompat je karang.. try ga amek jarum kt tudng cucuk kt slipar tu.. tp xmnjadi..
so dengan mke yang x berapa nk lawa sangat.. wt bodo je la jalan ..
sebab yang putus selipar je.. bkn aku pakai seksi pon.. so xde benda sgt kot nk malu..
so tros gi naik kt tingkat 2 gi cari selipar kt kedai auntie sorg..kedai die kasut murah je
so belasah je la beli mana2..  dari aku dok terseret2 kn..
aku jst geram kot.. selipar tu baru je beli bulan 4 skrg da ujung bln 5..xde la lame sgt
aku pnh kt dip dlu beli selipar roxy yg tapak tinggi tu satu bertahan lame gler.. lg r mcm2 tmpat aku da bwk selipar tu.. so apa yang belajar semalam?apa-apa jangan panik.. wlaupun rsenye klo x kuat smgt aku da nanges da smlam.. senyum je la orang pandang.. lalallala

sabar itu perlu.. senyum kena selalu..