Monday, 4 August 2014

hari raya 2014 part 1~~~

balik kampung ari ahad mcm bese balik ngn mak cik and adik2
sebab mak aku ari jumaat  da balik kg ngn ayah..
mlm tu dalam 1 jam je tdo..layan tv kms2 umah sket lps tu sahur tros xtdo..
kang tdo terlajak bangun.. sebelum gerak double check balik mak pnye pesanan
*terbalikn baldi dlm bilik air
*kunci pintu ats
*tutup paip air utama
*make sure dapur tu tutup
*bla bla bla..yg pnting aku siap buat list mak aku tu wallpaper hp

perjalanan balik tu xde la jammed...kereta banyak tp still bergerak lancar..
kterog gerak dalm pkul 7.. nseb bek la kmpung dkt je kt slim river..
aku tgk rmai kwn post jammed berjam2 kt atas jalan..dalm 2 jam je rsenye smpai kmpung..

da smpai kmpung tgk si ucu and ateh tgh siap2 nk gi pekan slim river..
so aku pn follow la..kang dok umah terasa penatnye..
gi pekan tu beli barang basah nak msak.. time kt sne haihh maklom la..
da lame x gi pasar2 ni.. tp sbnrya time kecik2 slalu ikot opah aku gi pasar tu
klo dlu aku pnggil "lambak" ke ape..xsure..xingt da time kecik2
dlu klo gi naik bus mogah bus yg ko sandar kepala kt tingkp lps tu kepala ko pn bergegar gak.. haha
nak dijadikan cerita part aku cari bahan untuk laksa..sushnye nak cari bunga kantan..xjmpe kt sne..
haaa nak dijadikan cerita tgh2 pilih ikan untk laksa..
tibe2 ade pak cik tu cina asek kt belakang aku..mcm himpit tw..
bila aku rimas ape lagi pusing blkg pndagn2 uncle tu.. lps tu dia poyo2 pndang ikan..
mslhnya kwsan kosong LUAS weii asl kt blkg aku mcm buat kwsn tu sesak sgt
pak cik tu pn blah ke tepi lps aku wt muka..so aku fokus tgk mak aku pilih udang..
tgh pilih2 tu..tibe2 dgr mak cik aku mcm ckp kuat "ape kene ni"  rupny uncle tu
himpit2  kt blkang lps tu try buat x senonoh..
nseb bek turn aku time tu aku x kne.. sb bla rsa rimas aku teros pusing wt muka kt pak cik tu
smpai pak cik tu bla dr kdai tu..xsngka lak dia patah balik gi kt mak cik aku..
lps mak cik aku jerit kuat mcm tu..pak cik tu tros bla mcm tu dgn muka slumber badak dia..

ok tukar topik dari uncle yang perangai xsenonoh tu.. da tua xsdr diri sekian..nseb bek la aku x siku muka dia time tu..haihhh tu yg kdg2 takot klo kuar sorg2 ni..manusia skrg rmai otak letak kt KEPALA LUTUT..

ok tukar topik..lps mcm pnt aku pusing sorg2 kt pasar tu cari bunga kantan tp xde.. tros gerak gi  tnjung malim..sb ade brg lain yg xjmpe lgi..so smpai sne lps cari xjmpe gak bunga kantan..
alahaii mak jemahh so da hbs beli barang teros balik umah..

balik umah tlg potong2 ape patot lps tu tgk tv..lps tu potong balik..tgk tv balik..lps tu tdo..krik krik krik krik krik..mklom la tdo sejam je mlm tu..haha

sesi ptong daging nk buat rendang..si lelaki gi bakar lemang...
bila bukak pose perghh mcm2 ade.. tau x yg tempoyak kacau ke ape..mkn ngn nasi panas2 bgai nk bertmbh aku mkn..tp nseb bek kontrol..hohoho say no to lemak di perot..
so mne yg da remaja2 tu sila la basuh pnggan..dlu time kak ti ni skolah..
muka ni n muka cozen2 yg nk dekat sebaya tu la yg dok kt sinki bsuh..
skrg ni time korang2 la..amek tender basuh pinggan..

mcm bese malam tu gosok baju siap2..kang esok pagi x kelam kabut..
the best part of hari raya adalah..tidur beramai2 haha..
asal ade kosong mnyelit tdo..asl leh brdengkur sket2 tu kira orait la..~~ haha
                                                        bila raya ramai la dok beratur ats jalan
                                                           nk balik kmpung..OOOOO
                                                      cubaan amek pic ngn ayas..xhbs ng
                                                       lori sampah and lori indah water dia.

nak hanbg baru~~~

pejam celik je da raya habaq hang~~rsa mcm baru je raya kt krangkraf taon lps~~
ok aritu balik raya hari ahad ngn mak cik and adik2 aku.. mak aku jumaat da fly da gi kmpung.
aku balik lmbt sb ade misi yang blm trlaksan cewahh.. mencari hanbg di sogo
nak di jadikan cerita first puasa aritu aku n fara gi sogo..time kt sne aku ade berkenan ngn
satu hanbg ni.. hrga xde la mahal sgt around RM100 sale kn.. tp time tu teragak nk beli..sb fara nk ajk gi charles and keith kang kt sne jmpe lg lawa da xdpt beli... so cancel beli tros gerak gi mid terjah charles and keith.. kt sne fine mmg ade yg lawa..tp harga pn lawa gak.. haha.. dlm bnyk2 yg lawa tu berkenan satu hnbg hrga dalam RM150 + tetapi xde yg baru..ade yg display je.. so mmg xla nk beli..da alang2 beli wt pe nk amek display.. ok honestly aku ni sgt kdekut nk beli bnda2 yg hrga mcm tu.. tu pn aku rse da kira mahal da.. mklom la.. berjimat..haha so cancel beli..

nak dijadikan cerita pergi lagi sogo ngn mak cik n mak aku..tp still xbeli lg..asl enth aku pn x tau npe x gi beli..pdahal stiap ari hnbg tu kt mata aku.. sampai la ari sabtu sblm raya tu gi..punya la pusing2 cari tp hanbg tu tarak~~ frust weii siyes nyesal x beli.. hnbg lain ade gak tp over bget..xmo2