Monday, 4 August 2014

hari raya 2014 part 1~~~

balik kampung ari ahad mcm bese balik ngn mak cik and adik2
sebab mak aku ari jumaat  da balik kg ngn ayah..
mlm tu dalam 1 jam je tdo..layan tv kms2 umah sket lps tu sahur tros xtdo..
kang tdo terlajak bangun.. sebelum gerak double check balik mak pnye pesanan
*terbalikn baldi dlm bilik air
*kunci pintu ats
*tutup paip air utama
*make sure dapur tu tutup
*bla bla bla..yg pnting aku siap buat list mak aku tu wallpaper hp

perjalanan balik tu xde la jammed...kereta banyak tp still bergerak lancar..
kterog gerak dalm pkul 7.. nseb bek la kmpung dkt je kt slim river..
aku tgk rmai kwn post jammed berjam2 kt atas jalan..dalm 2 jam je rsenye smpai kmpung..

da smpai kmpung tgk si ucu and ateh tgh siap2 nk gi pekan slim river..
so aku pn follow la..kang dok umah terasa penatnye..
gi pekan tu beli barang basah nak msak.. time kt sne haihh maklom la..
da lame x gi pasar2 ni.. tp sbnrya time kecik2 slalu ikot opah aku gi pasar tu
klo dlu aku pnggil "lambak" ke ape..xsure..xingt da time kecik2
dlu klo gi naik bus mogah bus yg ko sandar kepala kt tingkp lps tu kepala ko pn bergegar gak.. haha
nak dijadikan cerita part aku cari bahan untuk laksa..sushnye nak cari bunga kantan..xjmpe kt sne..
haaa nak dijadikan cerita tgh2 pilih ikan untk laksa..
tibe2 ade pak cik tu cina asek kt belakang aku..mcm himpit tw..
bila aku rimas ape lagi pusing blkg pndagn2 uncle tu.. lps tu dia poyo2 pndang ikan..
mslhnya kwsan kosong LUAS weii asl kt blkg aku mcm buat kwsn tu sesak sgt
pak cik tu pn blah ke tepi lps aku wt muka..so aku fokus tgk mak aku pilih udang..
tgh pilih2 tu..tibe2 dgr mak cik aku mcm ckp kuat "ape kene ni"  rupny uncle tu
himpit2  kt blkang lps tu try buat x senonoh..
nseb bek turn aku time tu aku x kne.. sb bla rsa rimas aku teros pusing wt muka kt pak cik tu
smpai pak cik tu bla dr kdai tu..xsngka lak dia patah balik gi kt mak cik aku..
lps mak cik aku jerit kuat mcm tu..pak cik tu tros bla mcm tu dgn muka slumber badak dia..

ok tukar topik dari uncle yang perangai xsenonoh tu.. da tua xsdr diri sekian..nseb bek la aku x siku muka dia time tu..haihhh tu yg kdg2 takot klo kuar sorg2 ni..manusia skrg rmai otak letak kt KEPALA LUTUT..

ok tukar topik..lps mcm pnt aku pusing sorg2 kt pasar tu cari bunga kantan tp xde.. tros gerak gi  tnjung malim..sb ade brg lain yg xjmpe lgi..so smpai sne lps cari xjmpe gak bunga kantan..
alahaii mak jemahh so da hbs beli barang teros balik umah..

balik umah tlg potong2 ape patot lps tu tgk tv..lps tu potong balik..tgk tv balik..lps tu tdo..krik krik krik krik krik..mklom la tdo sejam je mlm tu..haha

sesi ptong daging nk buat rendang..si lelaki gi bakar lemang...
bila bukak pose perghh mcm2 ade.. tau x yg tempoyak kacau ke ape..mkn ngn nasi panas2 bgai nk bertmbh aku mkn..tp nseb bek kontrol..hohoho say no to lemak di perot..
so mne yg da remaja2 tu sila la basuh pnggan..dlu time kak ti ni skolah..
muka ni n muka cozen2 yg nk dekat sebaya tu la yg dok kt sinki bsuh..
skrg ni time korang2 la..amek tender basuh pinggan..

mcm bese malam tu gosok baju siap2..kang esok pagi x kelam kabut..
the best part of hari raya adalah..tidur beramai2 haha..
asal ade kosong mnyelit tdo..asl leh brdengkur sket2 tu kira orait la..~~ haha
                                                        bila raya ramai la dok beratur ats jalan
                                                           nk balik kmpung..OOOOO
                                                      cubaan amek pic ngn ayas..xhbs ng
                                                       lori sampah and lori indah water dia.

nak hanbg baru~~~

pejam celik je da raya habaq hang~~rsa mcm baru je raya kt krangkraf taon lps~~
ok aritu balik raya hari ahad ngn mak cik and adik2 aku.. mak aku jumaat da fly da gi kmpung.
aku balik lmbt sb ade misi yang blm trlaksan cewahh.. mencari hanbg di sogo
nak di jadikan cerita first puasa aritu aku n fara gi sogo..time kt sne aku ade berkenan ngn
satu hanbg ni.. hrga xde la mahal sgt around RM100 sale kn.. tp time tu teragak nk beli..sb fara nk ajk gi charles and keith kang kt sne jmpe lg lawa da xdpt beli... so cancel beli tros gerak gi mid terjah charles and keith.. kt sne fine mmg ade yg lawa..tp harga pn lawa gak.. haha.. dlm bnyk2 yg lawa tu berkenan satu hnbg hrga dalam RM150 + tetapi xde yg baru..ade yg display je.. so mmg xla nk beli..da alang2 beli wt pe nk amek display.. ok honestly aku ni sgt kdekut nk beli bnda2 yg hrga mcm tu.. tu pn aku rse da kira mahal da.. mklom la.. berjimat..haha so cancel beli..

nak dijadikan cerita pergi lagi sogo ngn mak cik n mak aku..tp still xbeli lg..asl enth aku pn x tau npe x gi beli..pdahal stiap ari hnbg tu kt mata aku.. sampai la ari sabtu sblm raya tu gi..punya la pusing2 cari tp hanbg tu tarak~~ frust weii siyes nyesal x beli.. hnbg lain ade gak tp over bget..xmo2




Sunday, 25 May 2014

pre convo mcm pre tunang?ehh slah pre gedik boleh?

dah lama jugak tak tulis blog ni~~
dalam tempoh tak tulis ni banyk benda yang jadi dalam life aku..
ade happy.. ade x happy.. but bnda lps malas nk diingat..
so haritu aku buat la PRE CONVO ..
first we chat amy tnya psl make up~~ jeng jeng..first time habaq hang aku pkai make up tebal
pagi2 kol 8 trpksa tukar time sb trlajak tdur leps subuh~~
 pkai make up je da amek msa.. ptot la org kwen pkai make up lama..
amy bukak alat solek dia..mak aihh  bnyk bebenor berus~~~
da settle make up n pakai baju gi complx pkns ngn si wawa..
haaa photgrpher wawa.. best rmai kwn ni~~ hikhik..
b4 start photoshoot gi beli bunga n belon.. lps tu makan mcd..
siyesly rse segan~` sebab make up tebal aku tgk org pndg da mcm aku pelik je~~`
ke aku je yg pasan?krik krik krik
smpai tasik da ujan renyai2 .. sian kt wawa kne ujan..sori dear
thanks kt wawa sb layan je karenah aku aritu..


ni antara pic2.. yg pkai jubah nnt baru upload..mls nk upload bnyk2 lenguhhhh~~ 







Tuesday, 28 January 2014

AKHIRNYA CINTA PEMBARIS DA TUNANG

macam entry yang pernah aku tulis before ni..aku kn ade cerita pasal kisah si zainal dan si fara ni..maklom la.. SAKSI CINTA PEMBARIS LA KATAKN..
kalau diingatkn balik..time tu aku kat libary ngn si fara a.k.a saloma.. tgh dok kt libary tibe2 si zena datang nk pinjm pembaris..mle2 bukak purse aku myb sb die ingt tu pensil box kot.. lps tu die bkk pensil box fara..
dia da ambik da kuar kn baru cakap nk pinjam.. faham2 la muka fara time tu..hahaha.. lps nk balik.. aku ckp kt fara xnk amek balik ke pembaris tu..dia cakap malas biar la.. 

punya la tak suka si fara kat zainal time tu..klo nampak zainal sure ikot jalan lain.. mulut2 pok pek pok pek..
hahahhha.. zainal lak dulu kasanova doooowwhhh... hahhahahhahahh aku pernah warning fara.. jgn tak suka sangat..nanti ko kawen ngn dia baru twu.. jeng jeng jeng.. hahhaha

tup2 ade malam tu si fara kol.. atie aku kapel ngn zainal..ok fine time tu mmg aku tergelak.. kan cek da habaq kat hang.. tu laaa xsuke sangatttt.. so start situ mula la sesi majok2 manja tw si fara ngn si zainal..
acah2 je fara tu majokk.. pdahal nk soh zainal pujuk.. (zainal klo fara majok sila bg bunga hahhaha dia suke..)kembang kempis hidung fara dapat bunga..hahhahaha

bulan 12/2013 fara soh datang kelantan... dia ckp die nak TUNANG NGN ZAINAL.. 
perghhhhh da one step da si fara ni nk jd si isteri.. cewaaaahhh. aku ni n kak teha pnye r terkial2 book flight..jap nk booked malindo tp da hbs promosi..last2 amek air asia.. start da booked ticket..stiap hari tnda kt kalendar. ye r.. xsabar ok kwan baik nk tunang.. hihihi..  kelas ko senahhh

so tunggu punya tunggu smpai la hari gi kelantan.. gi lcct lapar sb xmkn.. so beli sndwich.. amek koo sandwich satu n air mineral satu RM11.00. so sampai kelanta si fara, nini and nina (si kembar) jemput aku n kak teha.. first kterog gi kedai bunga, kedai barang kawen.. cari bunga untk bunga tangan.. da beli bunga pergi amek kek.. part kek ni xleh bla.. aku dalam kete x bercakap x bgerak.. takot pnye pasl pgang kek..
gila ko..kang terbalik kek x ke kurang hantaran dorg... xsbar gile time tu nk smpai umah fara..neves pegang kek..

ok malam tu tlg wt prop tunang, lps tu tlg sket jeee pelamin..lps tu aku membuta.. so fara n kak teha je la settlekn..haha ngntok beb..pagi2 bangon..amek cuti tw. keje ari sabtu smta2 nk dptkn cuti ganti..haha
esok pagi bangon2 siapkn bunga rmpai.. hihi first halus2 je aku n kak teha buat..last2 letih n lenguh da kasar da rupe bunga rmpai tu.. pukul 11 ktoerg x mndi2 lagi.. si fara dimake upkn oleh si kembar..lawaaaaa
so kembar sila bukk butik pngntin.. bunga tangn pon dorg yg wt..lawaaa

so dalam pukul 1 rombongn lelaki smpai.. tup2 aku n kwn2 lain kne beratur amek hantaran.. perghh maluuu
xpnhh..slalu kt belah2 barat ni pndai2 lelaki letak sndiri.. haha gigil weii hahah so sume da msok..time pak cik fara n pak cik zena discuss pak cik fara soh zena masok.. perghh dari jauhh kuning mnyala si zena pkai bju melayu.. ni da mcam nk nikah ni.. lps tu dok dpn ayah fara..hahahha .. haaaa lpe lak b4 tu fara kt dalam bilik die boleh intai kt tingkap.. tahniah nini ke nina yg brjya tngkp pic fara tgh skodeng zena smpai skot..haha 
dia neves kt dlm bilik kterog kt luar tngkp pic ape lagi kn nk buat.. so lps tu mak zena sarungkn cincin kt fara, perghh ayu2 gitu tw fara...nmpk lembut2 tw kt situ..hahha (cecececece dpn bakal mak mentua). yg si zena jap2 aku nmpk curi2 pndg fara.. hahha kantoii.. lps tu ayah fara lak sarungkn cincin kt zena..

da hbs sesi pkai cincin sesi makan.. n lps tu ape lagi TANGKAP GAMBAR LERRR.. 
so to zena and fara.. SELAMAT BERTUNANG.. ingat bertunang ni darah manis.. si fara xyah nk majok2 sgt.. haha xmo gadoh2 n hope hubungan korang kekal hingga ke akhir hayat.. tak sabar panggil fara MUMMY FARA maklom la..ciri2 keibuan tu da kuar da.. :P
                                                                                                                    
                                                          ni pic dorg muda2 dlu..haha


                                                          ni muka zena acah2 neves ke ape tu

                                                               ecece fara.. ayu ler tu :p

                                                         haha lame siket salam tu zena..

                                                     kiterog kt luar bilik ape lagi.. pic timee

                                          love u bff..hihi amek bau tunang siket nk tunang gak..

Thursday, 13 June 2013

teMpAT PraktikAl

sebagai student semester lima atau akhir...
selain kne siapkn assgmnt yg brlmbak! kteorg kne cari tempat praktikal~~~
perghhhh mencabar sggtt =_="
first hantar 3 company je... karangkraf, mbsa, n satu lagi da lupe..hehe...(LHDN tp aku x anta sbb admin slh eja kt surat tu...so mcm biar je la..)
b4 tu aku ade call gak tmpt2 yang lain..tp majoriti sume amek budak2 pktikal bulan 6...
so kiteorg yg pktikal ujung bulan 7 tu..ketandusan tempat la jgak...
lps tu aku call mbsa ckp tmpt da penuh... call karangkraf xdpt2...
so lps tu mcm errkk..lps 2 mnggu decide post tmpt len...
so aku post resume kt 3 lagi company... isnin 27 may time tu cuti aku pon ape lagi pegi la post resume...
dengan pengalamn putus selipar tgh jalan..brseret2 aku jalan time nk gi kedai kasut... ngn ramai org gi tangkp gmbr bru..baget la sbnya pic lame x lwa...sje tngkp pic bru bg lawo sket...hahahha...

petang tu dalam pukul 4.40 hp aku kt ats time tu..ble da kol 5.15 aku tgk hp ade miskol..
no spe lak ni.. trus gi tgk buku yg aku slin alamt compny...kecewa...sbb no bkn dlm senarai...
tp enth npe..aku gi google no tu..tup2 kuar no karangkraf..
dalam hati..nk kol ke x..nk kol ke x....aishhh... xjd kol sbb da hbs office hours...
lgpn dlm hati rse mcm myb nk call nk wt survey kot...erkkk hahha
tup2 ari khamis time tu pagi dlm kol 9.15 no tu kol aku...
sbnya time tu aku tgh tdooo...(hbs rosak first perception)
tido lambat kot...kol 4.30 pg tdo siapkn assigmnt time cuti.
so jwp ngn sore confident wlaupun serak2 ni...hahahha
org tu : hello ni cik nur izzatie ke?
aku : ye saya...
org tu: awak ade hantr resume kan kt karangkraf...
aku: ade2..tp saya pnh call nk tnye feedbck tp xde org angkt..
org tu: saya nk offer awak tempt pktikal kt karangkraf, so awak nk x?
aku :nk2...(gle ko nk tolak..sush kot nk cari tmpt pktikal time bzi2 ni...)
org tu: ok nnt esok atau mggu dpn saya bg surat
aku: terima kasih encik... (turun bawh hepi semacam)

Alhamdullilah...dapat gak tempat praktikal...aku dpt prktikal kt salah satu ank compny kt karangkraf tu...tp still under karangkraf klo xslh..enth xtwu la plak...huhu... yg penting nnt jimat wit mnyk..sbb dekat ngn umah.. BERAZAM untuk try wt yg terbaik nnt kan..cube balajr banyak benda... mudah-mudahan sume brjalan lancar... mudah-mudahn sem 5 ni paper clean xnk cipta rekod repeat paper.... =_="

Friday, 31 May 2013

berusahaaa!!

da masuk bulan 6??fuhhh ujung bulan 6 ni da final?
makk aihhhh dup dap dup dap..
report,prsntation,assgnmt,class gnti,test,
adeehhh byk nye keje menanti..
nseb bek tangan jalan gak wt keje..
tp rse mcm tak cukup tangan je nk wt..
aaarrghhhhh...cptnye hbs cuti..
xsempat nk rehat2 sgt kt umah..(tak sempat sangattt =_=")
hahhaha

walau apa pun jadi kene tetap senyummmm! (senyum je la tunjuk gigi arnab :P)
 hope aku x meletop je time wt keje.. 

hati-hatii ade yang memerhati...

dalam sedar tak sedar kan..ada orang yang tak suka kita..
tapi.. jenis yang diam2 jd stalker! =_="
owhhh please la.. da terang2 tak suka..
tp bila kita ada problm.. tibe orang tu nk jadi watak baik..
sedar-sedar je ade je la yang sme.. ape yang same??rahsia..:p
takpe2 positive2.. die memang baik kot..
dalam dunia ni ada banyak jenis manusia..
so normal la tu bila kita berhadapan dengan situasi tu..
lagipun sedar diri yang aku sndiri tak sempurna..